Top Menu

Υπνοθεραπεία για απελευθέρωση τραυμάτων

 

 

Εάν αγωνίζεστε να ξεπεράσετε ένα τραυματικό συμβάν, η υπνοθεραπεία μπορεί να είναι η λύση που αναζητάτε.

Τι είναι όμως συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα; Λοιπόν, το λεξικό ορίζει αυτό το είδος τραύματος ως «Μια βαθιά  ενοχλητική εμπειρία». Αλλά τι σημαίνει αυτό; Και ποιος αποφασίζει εάν ένα συμβάν είναι τραυματικό έναντι ενός άλλου; Σε ποια κλίμακα μετριέται; Και γιατί αυτό που ένα άτομο βρίσκει ενοχλητικό, μπορεί να το αντιμετωπίσει κάποιος άλλος εύκολα;

Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι το τραύμα μετριέται στην προσωπική μας κλίμακα. Κάθε γεγονός που βιώνουμε στη ζωή μας, το βιώνουμε μέσα από τις δικές μας προοπτικές. Αναπτύσσουμε αυτές τις προσωπικές προοπτικές με την πάροδο του χρόνου και διαμορφώνονται από ένα συνδυασμό αξιών και εμπειριών μας. Αυτό συνεργάζεται με τη συναισθηματική νοημοσύνη που μας κάνει να γνωρίζουμε πώς αισθανόμαστε για μια κατάσταση ή ένα γεγονός και μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μας βοηθά να καθιερώσουμε την ανθεκτικότητα, η οποία μας εξοπλίζει καλύτερα για να αντιμετωπίσουμε τι θα μας φέρει η ζωή.

Είναι σημαντικό να επεξεργαζόμαστε τραυματικά γεγονότα καθώς συμβαίνουν. Ωστόσο, συχνά θα ανταποκριθούμε σε αυτά τα γεγονότα με έναν ανθυγιεινό μηχανισμό αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, μπορεί να στραφούμε σε αλκοόλ ή κατάχρηση ουσιών ως τρόπος να ξεφύγουμε από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Η αποσύνδεση μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να ξεφύγετε από αυτό που συμβαίνει. Το μυαλό μας, μας μεταφέρει σε ένα άλλο μέρος, πιθανώς εκείνο που δημιουργεί η φαντασία μας. Είμαστε παρόντες στο φυσικό μας σώμα μόνο ενώ το μυαλό μας περιπλανιέται  κάπου αλλού. Κάπου όπου αυτά τα γεγονότα δεν συμβαίνουν και μπορούμε να είμαστε ασφαλείς.

Ή μπορεί να καταστέλλουμε το τραύμα μέχρι την στιγμή που θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Η καταστολή και η αποφυγή είναι πολύ παρόμοιες απαντήσεις. Η βασική διαφορά είναι ότι η καταστολή είναι η ακούσια πράξη του υποσυνείδητου μυαλού μας να θάβουμε το πώς νιώθουμε για να προστατεύουμε τον εαυτό μας, ενώ η αποφυγή είναι  εθελοντική πράξη να το κάνουμε αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να συνεχίσουμε να απασχολούμαστε ώστε να αποφεύγουμε ενεργά να σκεφτόμαστε κάτι.

Αυτοί οι μηχανισμοί αντιμετώπισης δεν είναι από μόνοι τους μια ανθυγιεινή πράξη, καθώς ίσως να μην είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το τραύμα εκείνη τη στιγμή. Αυτός μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, υπό την προϋπόθεση ότι όταν είναι ασφαλές, το τραύμα αυτό επανεξετάζεται και αντιμετωπίζεται π.χ. σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει συχνά.

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να είμαστε τόσο αποτελεσματικοί στο να θάβουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας που μερικές φορές το υποσυνείδητο μυαλό μας θα μπλοκάρει εντελώς τη μνήμη του γεγονότος από τις συνειδητές μας σκέψεις. Αν λοιπόν δεν το θυμόμαστε, πώς μπορεί να μας προκαλέσει βλάβη; Και σίγουρα, θα μας προκαλούσε περιττή αγωνία να ανοίξουμε παλιές πληγές, για να το πούμε.

Το πρόβλημα είναι, αν και πιστεύουμε ότι  έχουμε προχωρήσει και το αφήσαμε στο παρελθόν, τις περισσότερες φορές, δεν συμβαίνει αυτό. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι έχουμε αναδρομή σε αυτά τα γεγονότα ή ακόμη και επιθέσεις πανικού και άγχος. Μπορεί να μην κάνουμε καν τη σύνδεση ότι αυτό το άγχος είναι το αποτέλεσμα αυτού του παρελθόντος τραύματος που συνέβη χρόνια νωρίτερα.

Το τραύμα μπορεί στην πραγματικότητα να εκδηλωθεί σε πολλές καταστάσεις, όπως  προβλήματα ύπνου, χαμηλή αυτοεκτίμηση, εθισμούς, σεξουαλικά προβλήματα ή ακόμη και ψυχοσωματικές αρρώστιες. Μπορεί επίσης να είναι η αιτία αυτοτραυματισμού και αυτοκτονικών σκέψεων. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια κατάσταση γνωστή ως PTSD. Αυτό σημαίνει Διαταραχή Μέτα Τραυματικού Στρες.

Η αντιμετώπιση του τραύματος:

Ενώ η πιο υγιεινή θεραπεία για το τραύμα είναι να επιλύσεις τα γεγονότα και τα συναφή συναισθήματα  που συνδέονται με αυτό, αυτό από μόνο του μπορεί να αποδειχθεί τραυματική εμπειρία και δύσκολο να το κάνει κάποιος  μόνο του. Πολλοί άνθρωποι θα στραφούν στην υποστήριξη Ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων για να τους βοηθήσουν. Και συχνά, η εξειδικευμένη ψυχοθεραπεία που  προσφέρεται σε άτομα μετά από ένα τραυματικό συμβάν, θα τους βοηθήσει να δουν τα γεγονότα με μια νέα προοπτική, ενώ ο ψυχοθεραπευτής  τους υποστηρίζει  για να διαχειριστούν τα συναισθήματα  που αναδύονται από τις συζητήσεις.

Αυτό μπορεί να είναι μια συναισθηματικά εξαντλητική  εμπειρία, και συχνά, οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται χειρότερα προτού νιώσουν καλύτερα καθώς ζουν ξανά τα γεγονότα. Εκεί η υπνοθεραπεία μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Δεν απαιτεί από εσάς ως πελάτη να συμμετάσχετε στη διαδικασία εργαζόμενοι μέσω του τραύματος. Αντίθετα, το κάνει αυτό δουλεύοντας με το υποσυνείδητο μυαλό σας με μια προστατευτική προσέγγιση.

Υπνοθεραπεία για τραύμα

Το κλειδί για αυτόν τον τύπο υπνοθεραπείας είναι να παρέχει στον πελάτη ένα ασφαλές μέρος στο οποίο μπορεί να επιστρέψει στο μυαλό του. Μπορεί να αφιερωθεί χρόνος δημιουργώντας το ασφαλές μέρος  έτσι ώστε να αισθάνεστε πραγματικά συνδεδεμένοι με αυτό. Αυτό μπορεί να είναι κάπου που γνωρίζετε ότι αισθάνεστε ασφαλείς, όπως η απεικόνιση του σπιτιού σας. Ή μπορεί να είναι ένας φανταστικός κόσμος που μπορείτε να καλείτε κάθε φορά που η συνεδρία γίνεται έντονα συναισθηματικά τραυματική.

Αυτό σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το ρυθμό. Το μυαλό σας θα έχει πρόσβαση μόνο σε πληροφορίες που μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια εκείνη τη στιγμή. Και όποτε αισθάνεστε ότι φτάνετε στο όριό σας, μπορείτε να επιστρέψετε στο καθορισμένο ασφαλές μέρος στο μυαλό σας έως ότου είστε έτοιμοι να επεξεργαστείτε ό, τι είναι αυτό που σας προκαλεί την ταλαιπωρία.

Η υπνοθεραπεία μπορεί επίσης να σας εξοπλίσει με όσα εργαλεία μπορεί να καλέσει η φαντασία σας για να αντιμετωπίσει τις συναισθηματικές εκδηλώσεις. Αυτό μπορεί να είναι με το να σας οπλίζει με μια προστατευτική ασπίδα, ώστε να αισθάνεστε ασφαλείς και να γνωρίζετε ότι κανείς δεν μπορεί να σας βλάψει τώρα. Μπορείτε ακόμη και να εκδηλώσετε τους φόβους και τους δαίμονες σας ως μυθικά πλάσματα ή ακόμη και χρώματα, ώστε να μην χρειάζεται να ανακαλύψετε τους πραγματικούς ανθρώπους ή τα αντικείμενα από το πραγματικό γεγονός.

Και σε ακραίες περιπτώσεις, όταν το τραύμα είναι υπερβολικό για να αντιμετωπιστεί αυτή τη στιγμή, η υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διάσπαση ως τεχνική. Εάν δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε το γεγονός  απευθείας εκείνη τη στιγμή, ίσως θα ήταν πιο ασφαλές αν θα μπορούσατε να το φανταστείτε αρχικά να παίζει σε τηλεόραση ή οθόνη σινεμά. Όλοι γνωρίζουμε από ταινίες τρόμου ότι, ενώ μπορεί να αισθανόμαστε φοβισμένοι να τις παρακολουθούμε, ρεαλιστικά, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να μας βλάψουν από εκεί. Σε μερικές συνεδρίες θα αρχίσετε να αισθάνεστε άνετα να απομακρύνετε την οθόνη και να αφήσετε τα γεγονότα να παίζουν μπροστά σας. Αλλά αυτό θα γίνει στον ρυθμό με τον οποίο αισθάνεστε άνετα μέσω συζητήσεων με τον υπνοθεραπευτή σας.

Η υπνοθεραπεία μπορεί να προσφέρει μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση τραυμάτων. Με τη διαχείριση των γεγονότων με αυτόν τον τρόπο, το υποσυνείδητο μυαλό σας μπορεί να αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο, επιταχύνοντας συχνά το χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψει. Έτσι, εάν αγωνίζεστε να ξεπεράσετε ένα τραυματικό συμβάν, η υπνοθεραπεία μπορεί να είναι η λύση που αναζητάτε.

Επικοινωνήστε με τον Χαράλαμπο Σολέα Υπνοθεραπευτή/Ψυχοθεραπευτη για να μάθετε πως μπορείτε να ξεπεράσετε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα  στο 7000 5750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!